Dissabte, 19 Gener 2019 09:05

Intervenció de Salvador Llinares (Decidim) en l'acte de presentació de la Coordinadora del País Valencià per la República a Alcoi

Escrit per Salvador Llinares

Bona vesprada. Nosaltres, des de la Plataforma pel Dret a Decidir al País Valencià, entenem que la ciutadania, el conjunt de persones què vivim al País Valencià, tenim el dret democràtic a poder debatre, a qüestionar i de decidir-ho tot. Som un poble adult que ha de ser respectat. 

Totes les qüestions cíviques, socials i polítiques que ens afecten en el present i que ens afectaran en un futur no podem deixar que les decidisca ni l'Estat, ni cap grup o classe social en contra dels nostres interessos com a  habitants del País Valencià, del conjunt de la ciutadania.

Elegir entre monarquia o República, entre el govern a favor d’una minoria o aplicant mesures a favor de la majoria social, són qüestions sobre els quals hem de tenir tot el dret a decidir. És una qüestió merament democràtica. Sense respectar aquest dret, la democràcia serà, en tot cas, de molt baixa qualitat.

El tema de quina República volem, o si volem continuar sent una regió espoliada per la monarquia espanyola imposada a la força per les 400 famílies que ostenten el veritable poder a l’Estat, o per una República on no siga respectat el Dret a Decidir del País Valencià, són temes que han d’estar al centre del debat polític.

Nosaltres, des de Decidim, volem que siga el nostre Poble Valencià qui ho decidisca. Apostem per la radicalitat democràtica, en què no té cabuda cap imposició. La democràcia també és això

Ara mateix, la qüestió a decidir al País Valencià se centra entre diverses possibilitats Republicanes democràtiques, on la ciutadania del País Valencià haurà de decidir el que més li convé als seus interessos. Enfront tenim el règim monàrquic espanyol de 1978, imposat sota la vigilància militar de l'època i hereu directe del règim dictatorial de 1939.

Un règim que empresona i obliga a exiliar-se les polítiques, artistes, escriptores, sindicalistes... pel simple fet de ser demòcrates i exercir com a tals, defensant el dret d’opinió i el dret a decidir a les urnes i el manament democràtic sorgit del resultat de les votacions. Un règim que, paral·lelament,  deixa en llibertat persones condemnades per violació, per corrupció i que condecora torturadors. Aquest règim no pot garantir cap dret ni cap llibertat democràtica.

Sols exigint democràcia real i participativa, on el País Valencià siga subjecte polític actiu, podrem defensar els drets de la majoria.

El dret a decidir va sempre lligat a la democràcia i a la proposta republicana com a model polític de futur, davant de qualsevol règim imposat. Una República al servei dels més amples drets del conjunt de la nostra societat, amb especial cura, atenció i respecte pels drets de les minories i dels sectors socials més afeblits o necessitats. 

Al País Valencià, l’espoli econòmic, l’anorreament cultural i el dèficit democràtic que patim, ens afecta negativament i dóna com a  resultat una creixent misèria general i l’empobriment d’amples capes socials, amb l’augment de la precarietat, l’atur, amb dolentes, insuficients i desectructurades infraestructures, serveis públics privatitzats, pensions miserables, persones dependents sense cap cobertura social, petites i mitjanes empreses arruïnades, autònoms que no poden ni menjar, etc.

Així que, si volem millorar la nostra qualitat de vida i garantir un futurs digne,  la nostra supervivència col·lectiva està lligada al nostre dret internacional a decidir, sumant persones i organitzacions polítiques, cíviques, sindicals i socials per la democràcia, per la República del País Valencià o pel model que entre tots i totes puguem decidir quan tombem l'estaca i ens puguem alliberar.

Bona nit i ànims, que, amb el Dret a Decidir la unitat popular al País Valencià, tindrem l’oportunitat de treballar i guanyar tots els drets i totes les llibertats!

Joomla templates by a4joomla