Dimarts, 22 Gener 2019 03:25

El Republicanisme valencià ret homenatge a Marco Miranda

Escrit per Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV)

Homenatge plural a la figura de Vicent Marco Miranda

Diverses associacions valencianistes i republicanes han homenatjat al primer alcalde republicà de la ciutat de València. Membres de les plataformes d' ACPV, Bloc i País, EUPV, STEP –Intersindical, PDAD (Plataforma Dret a Decidir), Esquerra Valenciana i ERPV han destacat els valors de democràcia i llibertat que Miranda dignificà fins al final dels seus dies.
Enguany els partits d'Esquerra Republicana del País Valencià, i Esquerra Valenciana, han reformulat l'acte d'homenatge a Vicent Marco Miranda, fent partíceps a diverses entitats que, com Marco Miranda, comparteixen els ideals de república, democràcia i llibertat. El secretari d'organització d'ERPV, Francesc Sanxis ha destacat que la figura de Marco Miranda (qui avui dia encara no té un carrer al seu nom a la ciutat) ha d'esdevindre un referent per als demòcrates republicans de tot el País Valencià.  "Així com Lluís Companys és un referent a Catalunya assumit per tota la societat i les forces polítiques catalanes, Vicent Marco Miranda és una figura cabdal per al País Valencià que cal conéixer, difondre i fer-li homenatges, no sols nosaltres, ERPV i EV, com ja fem any rere any, també els qui som ací, gent d’esquerres i republicana, i sobretot tothom que es considere demòcrata" ha reblat Sanxis. 

Des d'Intersindical Valenciana, Beatriu Cardona recordava "La voluntat pedagògica de Marco Miranda, com a eina de transformació" i també destacava "la lluita i el conflicte d'interessos entre els jornalers andalusos i els cacics terratinents que Marco va encarar sense complexos, posicionant-se a favor dels més dèbils"

Per la seva part, Toni Infante, representant la Plataforma del Dret a Decidir, ha fet un paral·lelisme entre la convulsió política i l'auge de l'autoritarisme de principis del segle XX, i l'augment del neofeixisme en el segle XXI que estem vivint. "Marco Miranda, ha de ser un referent de la societat valenciana actual enfront del triumvirat neofranquista que avança en l'estat espanyol".

Josep Vayà, representant de Bloc i País, recorda que els valors de Miranda, entronquen amb els valors del Bloc Nacionalista Valencià; "hem de continuar la tasca de fer créixer el valencianisme militant, i vertebrar la identitat al País Valencià".

Sergi Moyano, destacava "Des d'Acció Cultural del País Valencià trobem que cal reivindicar la memòria de Vicent Marco, avui des de les entitats, i confiem que en no massa temps, des de les institucions".

L'històric militant d' EUPV, Ángel Yébenes, recordava "la pasión republicana que tenía Marco Miranda, sabiéndose entender con las distintas izquierdas plurales" i que avui dia la seva obra queda pendent d'acollir-se a la memòria històrica, amb la veritat, justícia i reparació de la seva figura.

Jaume Ferrà, president d'Esquerra Valenciana, partit que fou fundat per Marco Miranda, ha afirmat que "Cal ser perseverants amb els valors democràtics i teixir aliances i unitat envers la defensa de la llibertat, justícia social i la igualtat". Ferrà, recorda que "Miranda va haver de patir silenci i repressió a l'Espanya del sXX, igual com avui dia també hi ha exili i repressió per ideals polítics".

Per concloure l'acte Francesc Sanxis, d'Esquerra Republicana del País Valencià, ha fet una crida a què des de les institucions es done a conéixer i es divulgue la figura de Vicent Marco, per la seva dignitat, defensa de la democràcia i la llibertat i per la seua fidelitat al poble valencià.

De la web d'ERPV.

Mitjà

Joomla templates by a4joomla