Dilluns, 12 Agost 2019 10:42

Comunicat de Marea Blanca País Valencià Comarques del Sud davant de la falta d'atenció sanitària en relació amb l'ús de la llengua pròpia

Escrit per Mare Blanca PV

L'Alacantí, 1 d'agost de 2019

La premsa ha informat de la denúncia d'una persona usuària de la sanitat per la falta d'atenció i per un tracte guiat pel rebuig a la llengua pròpia quan demanava una ambulància del servei d'urgències mèdiques 112 en valencià al municipi de Sant Vicent del Raspeig (L'Alacantí).

Segons les informacions publicades "Quan la pacient de Sant Vicent del Raspeig va informar els sanitaris que sa mare havia demanat l'ambulància, un d'ells va inquirir-li: '¿Qué dice? Hábleme en castellano'. Quan Irene va continuar parlant en valencià ... : 'Si no m'entén, per què em contesta a tot el que li dic? A més, em fa mal el cor i tinc ansietat' ... el sanitari no va oferir cap mena d'atenció a la pacient i, a més, va cridar: "¡Viva España, viva el rey, viva el orden y la ley!" (Diari La Veu 31/7/2019).

La usuària va tenir la desgràcia de trobar-se davant d'un funcionari que no va saber controlar les seues actitudes polítiques, unes actitudes que -segons la informació- provocaren una falta d'assistència. Aquestes actitudes de rebuig de la nostra llengua i cultura no són majoritàries, ja que molts professionals atenen en valencià, però aquestes situacions no són del tot infreqüents. Atesa la naturalesa d'aquest cas, cal un actuació d'investigació de la Conselleria de Sanitat ja que, a més a més, de la possible falta d'atenció, es podria tractar d'un comportament de rebuig a la usuària amb un contingut clarament polític, el qual suposaria un comportament discriminatori impropi d'un treballador del sector públic.

La falta d'atenció en la llengua pròpia i el rebuig a la mateix són indicadors de discriminació lingüística i, alhora de la mala salut de la qualitat i funcionament del sistema sanitari. Les actitudes negatives cap a les usuàries tenen un impacte directe en la capacitat dels professionals per a identificar i tractar els problemes de les persones ateses. Capacitació tècnica i capacitació llingüística són factors que tenen una relació directa amb la qualitat de l'assistència.

Marea Blanca País Valencià Comarques del Sud es solidaritza amb la usuària i amb la denúncia de la Plataforma per la Llengua del País Valencià així com amb la seua exigència de compliment de la legislació que estableix que les empreses de caràcter públic, així com els serveis públics directament dependents de l'Administració, han de garantir "la competència lingüística de totes les persones que atenen el públic en la sanitat pública", una mesura bàsica en defensa de la llengua pròpia, "oficial" però discriminada.

https://www.plataforma-llengua.cat/que-fem/noticies/4428/un-sanitari-durgencies-crida-viva-espana-quan-la-pacient-parla-valencia

https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2019/07/31/sanitario-contesta-viva-espana-paciente/1906881.html

https://www.lavanguardia.com/local/valencia/20190731/463799960042/viva-espana-sanitario-urgencias-paciente-valenciano-sant-vicent-raspeig.html

https://www.diarilaveu.com/sanitari-urgencies-rebutja-atendre-pacient-parlava-valencia-crit-viva-espana

https://www.eldiario.es/cv/alicante/Viva-Espana-Hableme-valencianohablante-Alicante_0_926358115.html

https://www.diarioinformacion.com/alacanti/2019/07/31/sanitario-san-vicente-contesta-viva/2173765.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/un-sanitari-es-nega-a-atendre-una-pacient-al-crit-de-viva-espana/