Dijous, 30 abril 2020 16:21

Comunicat a propòsit de les reversions a la sanitat pública del model concessional de Torrevella i Dénia

Escrit per Associació Ciutadana per a la Promoció i Defensa de la Salut del País Valencià

En recents declaracions a “El Economista” el president de la Comunitat Valenciana Ximo Puig, ha manifestat els seus dubtes sobre la conveniència de la reversió de les concessions sanitàries conegudes com a model Alzira. Es refereix a les de Torrevella (finalitzarà el seu contracte a l'octubre 2021) i Dénia (finalitzarà en 2024) per les repercussions que podrien tindre sobre el dèficit públic.

Aquesta raó ens sembla una excusa per a abandonar l'objectiu estrela del pacte del Botànic, perquè l'impacte que té la reversió de Torrevella (recordem que retorna al sistema públic sense cost) sobre el dèficit públic és nul. I en el cas de Dénia, el cost pot ser zero si es tenen en compte els incompliments sistemàtics de contracte per part de l'empresa concessionària, que s'han denunciat en nombroses ocasions pels ajuntaments del departament i la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta.

L'enorme dèficit públic que es produirà després de la pandèmia, caldrà afrontar-ho tant a nivell comunitari, com a estatal, europeu i mundial i probablement durà com a conseqüència un canvi de paradigma productiu i de finançament que necessàriament haurà de tindre una visió més solidària i col·laborativa entre territoris. Utilitzar, doncs, l'augment del dèficit que es generarà en aquestes circumstàncies, ens sembla un argument fal·laç que s'aprofita del temor que està generat en la ciutadania la crisi sanitària de la COVID-19 per a no afrontar la reversió del model concessional.

Aquestes declaracions ens semblen més aviat influïdes per la pressió que Ribera Salud està exercint sobre el govern valencià, negociant la seua permanència en el Complex concessional Elx-Torrevella; ultimant la negociació amb Sanitas per a fer-se amb el control del departament de Manises i posant tots els inconvenients que ha pogut en la negociació entre Generalitat i DKW per a evitar la reversió anticipada de Dénia a la qual es va comprometre Ximo Puig.

Els contactes entre Centene (propietària de Ribera Salud) i el president de la Generalitat vénen des d'abans de la reversió de l'Hospital d'Alzira, que intentaren evitar i van seguir després del nomenament de la exconsellera Montón com a ministra de sanitat, afavorides per l'assessor de presidència Orengo com la premsa va posar de manifest

Des de ACDESA-PV exigim que es faça front al compromís electoral signat en els pactes del Botànic I i II i que es revertisca al sistema sanitari públic el model concessional, mitjançant una negociació transparent i en la qual prevalguen els drets ciutadans a una assistència sanitària pública, de qualitat, equitativa i que no genere beneficis econòmics a l'empresa privada. Per tant entenem que ha d'haver-hi un posicionament clar dels partits que formen part del Govern del Botànic sobre aquest punt.

L'obligació del govern valencià és auditar de manera transparent i objectiva, no sols des del punt de vista d'eficiència econòmica sinó també d'eficiència social, les concessions sanitàries. Així com analitzar els escenaris més favorables per a escometre aquestes reversions per al poble valencià.

En opinió d'ACDESA-PV la situació de crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint a causa de la pandèmia de la COVID-19, no pot ser una excusa per a abandonar la reversió a la sanitat pública del model Alzira. Precisament el que està demostrant aquesta pandèmia és que el model de sanitat pública és el que més bé pot fer-li front, davant qualsevol contingència, malgrat les constants retallades i la precarietat a que ha estat sotmesa durant els anys de governs conservadors. Madrid i Catalunya, amb més retallades i amb models sanitaris més privatitzats és on més impacte negatiu ha tingut la pandèmia. La societat ha comprés que el sistema públic de salut, amb l'enorme esforç dels seus professionals, és el que ha respost de manera més eficaç a una situació de salut tan negativa, en superar totes les previsions.

Publicat en Nosaltre la Veu

Joomla templates by a4joomla