Dilluns, 07 Setembre 2020 20:27

Aplec per la terra: recuperant les dones compromeses

Escrit per

El 28 d'agost un grup de persones convocades per Decidim vam commemorar el centenari de l'Aplec per la Terra a la Muntanya de Betxí. Donaven suport a la convocatòria l'Ajuntament de Betxí, Plataforma per la Llengua i Reciprocitat Ara.

Aquell 1920 se celebrava l'Aplec Valencianista de Betxí impulsat per Vicent Tomàs i Martí, natural d'Artana. Revisant les fotos d'aquells primers aplecs podem observar que no hi ha cap dona assistent i és normal donat que en aquells moments tenien molt difícil participar en actes polítics, culturals, ni de cap mena.

Tanmateix avui no podríem entendre un acte ni cap espai on no participen les dones, donat que som més de la meitat de la població i gràcies als avanços de les lluites feministes de la historia. De fet allí estàvem.

Quan parlem de lluita feminista parlem d'un moviment plural, inclusiu, transversal i revolucionari que ha plantat i està plantant cara a les ideologies reaccionàries, el feixisme i al neoliberalisme més brutal. Les dones hem estat en les lluites laborals, contra la violència de gènere, contra el racisme. Estem en la defensa del territori i l'ecosistema, per la llengua i la cultura. Les dones participem en la defensa dels drets de les persones refugiades, pels serveis públics, pel dret a l'habitatge, pels drets sexuals i reproductius, pel dret a decidir.

Moltes d'aquestes dones valentes pertanyen a les comarques castellonenques, han destacat en moltes àrees, però sempre han estat silenciades i invisibilitzades. Avui moltes d'elles han estat recuperades per altres dones com Rosa Monlleó Peris de la Universitat Jaume I de Castelló. Tenim a Matilde Salvador i Segarra, compositora, la seua germana Josefina Salvador i Segarra, violinista, i la seua tia Joaquina Segarra, pianista. Trobem Mestres de la República que són de Castelló com Enriqueta Agut Armer, Pilar Granell Arrufat, Francisca Sanchis Ferrer i Matilde Escuder Vicente.

Dones castellonenques que lluitaren contra el feixisme en la Columna Matteoti com Rosa Fenollosa, de la Vall d'Uixò, Isabel Martínez Blaya, Vicenta Simó Soriano
Dones d'Amassora que lluitaren al front de Terol com Maria Muntanyes Leal, Rosario Arteros Vicent, Carmen Soler Gil i Dolores Climent Beltran
Dones com Hanah Neil fundadora de la Lliga Antialcohòlica en Artana.

Totes aquestes dones poderoses i altres que no dóna temps a nomenar, són les nostres dones, intencionadament oblidades però que anirem recuperant perquè estiguen presents en els nostres aplecs i el nostre dia a dia.