Dimecres, 14 Maig 2014 02:00

Balances Fiscals: El País Valencià en comparació amb els altres territoris baix el "Gobierno de España"

Escrit per

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià ha calculat els milions que el conjunt del poble valencià envia a Madrid i que no retornen. La conclusió és que l’any passat el País Valencià tingué un dèficit fiscal de 6.151 milions d’euros amb l’estat espanyol. Això suposa que el pressupost de la Generalitat Valenciana (13.940 milions d’euros el 2013) i la part dels Pressupostos Generals de l’Estat que pertoquen al territori valencià haurien d’haver sumat, com a mínim, 6.151 milions d’euros més. A més a més, en aquest càlcul no entren els milions d’euros que segons la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes) el País Valencià hauria de rebre per ser més pobra que la mitjana espanyola, quantitat que algunes i alguns economistes calculen en uns 2.850 milions d’euros.

Repartint els 6.151 milions del dèficit fiscal a parts iguals entre els 5 milions de persones habitants del País Valencià, suposa que cadascuna ha perdut l’any passat uns 1.230 € per l’actual relació autonòmica del País Valencià amb l’estat espanyol. Però sobretot suposa un empobriment del conjunt de la ciutadania, que cada any que passa és més pobra que la mitjana espanyola, amb un PIB per càpita inferior al de comunitats autònomes històricament molt més pobres, com Galícia o Castella i Lleó.

Segons l’ONU, un dèficit fiscal superior al 4%, com el del País Valencià, és propi de colònies, com fan les potencies ocupadores amb el tercer món. Els economistes qualifiquen com a espoliació un dèficit fiscal sistemàtic i continuat en el temps. Per això, la Plataforma pel Dret a Decidir parla d’espoliació fiscal. D’aquesta manera, l’estat espanyol dibuixa un mapa dels Països Catalans amb les comunitats autònomes que tenen un dèficit fiscal superior al 6%. Entre les Illes, Catalunya i el País Valencià sumen 26.603 milions d’euros, sent el de les Illes un cas extrem d’espoliació fiscal.

Plataforma pel Dret a Decidir