Dissabte, 16 Setembre 2017 15:17

Enllaçats per la Llengua impulsarà mocions per un espai de comunicació en la nostra llengua

Escrit per

La xarxa aposta pel valencià com llengua vehicular de l’ensenyament

En la reunió celebrada hui, a la ciutat de València, les entitats valencianes que formen part de la xarxa Enllaçats per la Llengua han decidit impulsar l’aprovació de mocions als ajuntament en suport d’un espai de comunicació audiovisual i per la reciprocitat plena dels mitjans de comunicació públics en la nostra llengua.

Aquest serà un dels objectius d’Enllaçats per la Llengua per al propers mesos que també està desenvolupant-se en altres territoris de parla catalana. Per aconseguir-ho es demanaran entrevistes amb els partits polítics valencians.

Els objectius de les mocions que es presentaran als ajuntaments són:

-Assolir la plena reciprocitat de tots els canals del nostre domini lingüístic.

-Treballar per a la creació del Consell de l’espai de comunicació en la nostra llengua comuna amb la participació dels governs i dels ens de comunicació públics.

-L’obertura immediata d’Àpunt com a mitjà públic, plural i en valencià en el terminis previstos per la seua directora general.

-Proposar la coordinació, entre les diferents corporacions del nostre àmbit lingüístic, en matèria de coproduccions, traducció i doblatge.

Enllaçats per la Llengua valora positivament algunes passes donades a l’espai audiovisual, com les declaracions de la directora general d’Àpunt Empar Marco sobre la seua posada en marxa, la moció aprovada al Parlament de Catalunya, l’emissió d’un programa coproduït entre IB3 i TV3, o el projecte comú entre ambdues televisions d’un canal a Internet. Tanmateix, considera que queda molt de camí a recórrer per normalitzar aquest espai i demana mesures concretes i imminents per la qual cosa demana a les institucions més diligència en aquest assumpte.

Per altra part, Enllaçats per la Llengua aposta pel valencià com llengua vehicular del sistema educatiu valencià davant les posicions antivalencianes que mantenen algunes entitats en contra d’un plurilingüisme integrador. En eixe sentit, des de la xarxa es considera necessària la implantació dels programes d’immersió lingüística o d’ensenyament en valencià en els centres públics i privats, garantint que tots els centres tinguen, si més no, el 50% del seu horari en valencià. A més es demana eliminació de les exempcions que van en contra dels interessos i dels drets de l’alumnat de les zones castellanoparlants. D’aquesta manera es garantiran els drets de l’alumnat a dominar, en acabar els seus estudis obligatoris, les dues llengües oficials del país i una estrangera.

València, 16 de setembre de 2017

Joomla templates by a4joomla