Dijous, 03 Mai 2018 10:48

Entitats democràtiques es personen en el judici per agressions 9 d'Octubre

Escrit per

Diverses organitzacions es personen com acusació popular en el judici per les agressions a la manifestació del passat 9 d’Octubre

El motiu de la personació és la defensa dels drets elementals de manifestació i lliure expressió, que van ser vulnerats aquell dia

El passat 9 d’octubre de 2017 va tenir lloc un fet molt greu a la ciutat de València: una manifestació comunicada formalment a la Delegació del Govern espanyol a València, i que havia rebut contestació positiva de la mateixa Delegació, no va poder desenvolupar-se amb normalitat a causa de l’acció violenta d’un grupuscle de persones perfectament identificades. Aquesta acció violenta es produí sense que la Delegació del Govern i les Forces de Seguretat de l’Estat (FSE) compliren amb el seu deure de garantir el lliure exercici per part dels ciutadans dels drets elementals de manifestació i lliure expressió, i la seguretat física dels ciutadans davant la violència de grups minoritaris.

L’acció violenta d’aquests grups minoritaris provocaren, primer, que l’inici de la manifestació en el lloc previst i legalment comunicat, a la plaça de Sant Agustí, fos impedit per mitjans violents; segon, que les persones que vulgueren lliurement sumar-se a la convocatòria de la Comissió 9 d’Octubre (organitzadora de l’acte) patiren durant tot el recorregut insults, amenaces i agressions verbals i físiques; i, tercer, que la manifestació no pogués finalitzar el seu recorregut en el punt previst i legalment comunicat, la plaça del Parterre, en ser ocupat aquest per un grup de persones amb actitud violenta i agressiva.

La manifestació va ser organitzada i convocada –com cada any- per la Comissió 9 d’Octubre, una plataforma unitària formada per diverses entitats, sindicats i partits. Amb posterioritat a la diada, i valorant com a molt greus els fets relatats, diferents organitzacions de la Comissió vam decidir de personar-nos en el judici iniciat als agressors de l’acte (ja que la Comissió com a tal no té personalitat jurídica).

El procediment s’instrueix al Jutjat d’Instrucció núm. 15 de València, i es va incoar el 24 d’octubre com a conseqüència dels parts de lesions dels perjudicats.

Fins ara, s’hi han presentat acusacions particulars (de les persones lesionades), dos acusacions populars (de Movimiento contra la Intolerancia i de l’Ajuntament de València, aquesta darrera en vies de confirmació perquè ha estat impugnada per les defenses) i el Ministeri Fiscal. I ara se’ns confirma que ha estat acceptada la personació en qualitat d’acusació particular de diverses organitzacions de la Comissió 9 d’Octubre.

El nostre interès legítim rau en que la Comissió és qui va fer la convocatòria i, més enllà dels perjudicis i danys directes a les víctimes de les lesions, en el procediment s’investiguen delictes d’odi i contra el dret fonamental de manifestació i d’expressió pública del pluralisme polític.

A més, recentment s’ha produït una nova detenció, per la qual cosa encara estem lluny d’haver esgotat la instrucció.

El jutjat ha declarat la complexitat de la causa atesa la multiplicitat de fets, de lesionats i de parts en el procediment i les múltiples diligències a practicar, la qual cosa permet excedir el termini ordinari de sis mesos previst en la Llei d’Enjudiciament Criminal per a la instrucció de les causes penals i treballar amb exhaustivitat totes les vies d’investigació.

Les organitzacions personades valorem satisfactòriament l’admissió de la nostra personació, ja que representem les persones que van respondre a la nostra convocatòria i van participar en la manifestació, i el seu dret a la llibertat i a la lliure manifestació, i entenem que és el nostre deure actuar en el sentit de la defensa i garantia del lliure exercici d’aquests drets fonamentals.

Les organitzacions personades som:

-Acció Cultural del País Valencià (ACPV)

-Associació Cívica Valenciana (ACV) Tirant lo Blanc

-Centre de Recursos Just Ramírez-Ca Revolta

-Federació d’Escola Valenciana (FEV)

-Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD)

-Societat Coral El Micalet

-CCOO-PV

-Intersindical Valenciana

-PSPV-PSOE

-Compromís

-Podem

-EUPV

-ERPV

-JERPV

Joomla templates by a4joomla