Super User

Super User

En 2009, es commemorà el 600 aniversari de la mort del franciscà Francesc Eiximenis, ocorreguda entre març i abril de 1409 a Perpinyà. És bo recordar la seua figura i fins i tot donar-lo a conèixer, ja que, malgrat la seua gran importància, molta gent sols el coneix d'oïdes o, senzillament, no el coneix, tot i ser un dels escriptors més importants de la literatura catalana de tots els temps, i una persona molt rellevant al País Valencià del s. XIV. A València visqué 25 anys, i allà hi escrigué la major part de la seua diversa obra, en català i en llatí. Francesc Eiximenis, doncs, representa també la vinculació estreta entre Catalunya i el País Valencià. Tant és així que a Eiximenis hom l'ha considerat al llarg de la història català o valencià indistintament.

El 16 de febrer es va celebrar a València un acte unitari per commemorar el cinqué aniversari de la Primavera Valenciana, un fenòmen social per les llibertats, que va tindre transcendència internacional, sorgir en febrer de 2012, com a resposta a la brutal repressió que es va exercir contra l'alumnat de l'institut Lluís Vives de València, que protestava en contra els efectes que patien per causa de les retallades econòmiques en educació de la Generalitat Valenciana i del govern d´Espanya en mans del PP. El terme Primavera Valenciana va ser encunyat pel cantautor torrentí Pau Alabajos i es va convertir en un fenòmen mundial (trending topic).

Des de l´època grega sabem que l´essència de la política és la gestió de la vida. Així, se suposa que l´economia política, l´administració dels béns col·lectius, del territori i de les ciutats, l´atenció i cura de les persones quan ho necessiten, la sanitat, la formació de les noves generacions, en definitiva la garantia d´un futur a ser possible millor que el present... és, o hauria de ser, l´essència de la política. Amb aquesta definició de la política és raonable esperar una certa harmonia, equilibri i equitat de la gestió d´allò públic al servei de tota la societat. Tanmateix la política (que també és la forma en què s´expressen les dinàmiques i confrontacions socials) ha derivat en una lluita constant pel poder que ostenten les institucions que, con se sap, no és tot el poder. A més depenent de qui controle les institucions, la gestió de la vida (la política) pot fer-se afavorint uns interessos majoritaris o minoritaris i perjudicant els contraris.

Dijous, 23 Febrer 2017 13:58

Un pas endavant per a la nostra cultura

La consellera de Transparència, Cultura i Esports del govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, han acordat la Declaració de Palma per la qual es comprometen ‘a enfortir lligams històrics i culturals en benefici comú dels tres  territoris comuns, en els àmbits de la llengua i la cultura’. Així ho han manifestat després de la reunió mantinguda entre els tres consellers i els seus respectius equips al Museu de Mallorca, on s’ha escenificat la voluntat de treballar conjuntament i reforçar els projectes compartits, aprofitant el moment històric favorable entre les tres administracions. Entre d’altres aspectes, la Declaració de Palma preveu la consolidació de l’ Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior.

L'any 1976 Al Tall publicava la cançó "Tio Canya" que es convertiria ràpidament en un himne popular de reivindicació lingüística, cultural i política. Quaranta anys després de la seua composició, vora una cinquantena d’entitats de la societat civil valenciana han volgut retre-li homenatge declarant el 2016 com a Any Tio Canya i organitzant un seguit d’activitats amb la cançó i les seues implicacions com a fil conductor.
 
Dilluns, 26 Desembre 2016 11:21

Qui té el dret als drets?

A punt d’acabar el 2016 hem tingut dos bones noticies pel que fa als drets dels animals. Per una banda el Partit Animalista Portuguès (PAN) ha aconseguit que a Portugal s’aprove una modificació del Codi Civil per a crear una nova figura jurídica segons la qual els animals passen a ser considerats com a éssers sensibles i amb drets. A l’igual que Àustria, Alemanya, i Nova Zelanda, Portugal es situa com un país avançat en el reconeixement i defensa dels drets dels animals.

D’altra banda a Catalunya, BComú, PSC, ERC i CUP acorden tancar el delfinari del zoo de Barcelona i reubicar els 6 dofins que queden. Tot i que Blau, Anak, Tumay, Nuik, Kuni i Leia mai seran lliures com seria desitjable, sí seran els últims dofins privats de llibertat i explotats “laboralment” a Barcelona, per a la diversió dels animals humans i el benefici econòmic dels qui gestionen aquests “espectacles-negocis”. També voldrà “opinar” sobre aquest tema el Tribunal Constitucional?

 

Divendres, 23 Desembre 2016 16:34

Crit per al retorn

Fa dècades va haver-hi homes i dones que van deixar les seues terres, empesos per la fam i la misèria, també víctimes d'una planificació feixista, homes i dones que han conservat les seues arrels, els seus hàbits, la seua llengua materna, que van donar el seu esforç, el seu treball per aquesta terra, aquestes persones han estat i són necessàries.

El divendres dia 16 de desembre de 2016 a Vinaròs i convidat per l’Associació Cultural Jaume I ens va visitar en Joan Ramon Sanchis Palacio, va aprofitar la seva estada a la nostra ciutat per realitzar una entrevista amb Mariola Nos en la seva “capsa màgica” de l ‘Espai, -entrevista que podrem veure properament pel Canal 56.

Dimecres, 21 Desembre 2016 15:50

El País Valencià entre dos models confrontats

Més enllà d’alguna campanya mediàtica de curta volada en el temps, cada dia que passa es fa més evident que l’Estat espanyol no té cap interès real de negociar res substancial amb Catalunya. El referèndum i, si el resultat és favorable, la declaració unilateral d’independència semblen ara mateix els únics escenaris versemblants.

Lambda: "Dilluns 19 a la seu de Lambda,  hem tingut una reunió de presentació entre la Plataforma pel Dret a Decidir i Lambda. Com Toni Infante, membre de la Plataforma, ha remarcat, "el dret a decidir també és personal i sexual" i ens ha convidat a treballar per fer més fort el teixit social i associatiu valencià".
 
Pàgina 1 de 12