Super User

Super User

Dijous, 22 Setembre 2016 11:43

Trobada d’entitats culturals a Xert

El passat dissabte dia 10 de setembre en un fantàstic dia ple de llum i de calor es va celebrar a Xert la Primera Trobada d’Entitats Culturals de la comarca del Maestrat. Hi van participat 28 entitats que tenen com a base l’activitat cultural generalista –no especifica–.

La trobada va ser inaugurada per l’alcalde de Xert, el senyor José Rosendo Segarra Ferreres, el qual va agrair l’assistència als participants i els va desitjar que es trobessin a Xert com a casa seva, que estava orgullós que la trobada se celebrés a Xert i finalment va desitjar llarga vida a la trobada.

Antoni Infante: coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, DaD - @InfanteAntoni 

 

Després de la ressaca electoral, han sorprès algunes declaracions de part de figures importants de la política valenciana. Tal vegada, la que més, segurament per transparent, la de Joan Ribó1, quan es preguntava “si ho hem fet bé, per què no s’ha tingut en compte a les urnes?2».

Una primera resposta que ha sorgit als debats de la Plataforma pel Dret a Decidir, PDaD és que l’equidistància ja no funciona, ja no suma més, ni electoralment ni socialment. I al contrari del que pensen els grans teòrics del populisme, l’equidistància, o voler situar-se al centre del cos social fugint del que representen les contradiccions socials i nacionals, difícilment donarà més del que ha donat a les darreres eleccions. Almenys al País Valencià, el sostre electoral de les forces del canvi a partir d’una hipotètica centralitat/equidistància serà encara més clar.

 

Dissabte, 16 Juliol 2016 20:55

Acte de Solidaritat amb Palestina

El pròxim dijous 21 a les 19h tindrem als companys de l'associació Unadikum a l'Espai Basset València (C/Túria, 58). Aquesta associació va ser creada el 2010 després de la campanya "Rumb a Gaza" per defensar els drets del poble palestí contra l'ocupació i l'apartheid d'Israel.
Ens explicaran la realitat Palestina que ara resta dividida en dos territoris Cisjordània i la Franja de Gaza. Explicarem l'assetjament diari al que viu sotmés el poble palestí en l'actualitat, donat que han tornat recentment d'un viatge a Cisjordània.

Dijous, 14 Juliol 2016 13:39

El nostre valencià, el català de tots.

La Plataforma per la Llengua ha remarcat que la llengua conserva base social al País Valencià per avançar cap a la normalització lingüística i un major ús “malgrat les polítiques contràries a l'ús legal i la promoció” dels darrers governs autonòmics. Així ho ha considerat el delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, en roda de premsa de presentació a València de les dades de l'Informe CAT referents al valencià.

Carceller ha dit que aquesta base social “explica els canvis polítics i el nou País Valencià que està naixent”. Les dades indiquen que un 88,8% de la població (4,4 milions) entén el valencià i que un 51,18% el parla (unes 2,5 milions de persones). (Segurament que a les terres de l’Ebre i al Baix Maestrat aquest percentatge pot ser major) l 'informe també constata que la llengua avança i es mostra més viva allà on l'Estat no intervé o té una intervenció menor, com en el cas de la iniciativa privada, les noves tecnologies o Internet. En canvi, té dificultats on està més regulat, com en l' àmbit de la justícia, per exemple.

Dimecres, 06 Juliol 2016 19:07

Carta oberta a M. Oltra

Quan vostè va entrar en l'escenari de la política valenciana, es va obrir un nou camí d'esperança, i es va aconseguir un nivell d'il·lusió al País Valencià que no s'havia vist en molts anys. Recuperant aquell entusiasme en general que feia massa temps s'havia perdut.

Em vaig fer simpatitzant de Compromís per la línia atractiva valencianista i la figura valenta de Mònica Oltra. Vaig anar d'independent en la llista per a les municipals. A vostè, la vaig escoltar moltes vegades durant la campanya: Benidorm, Alacant, València i em mantenia en aquell entusiasme, que mobilitzava la gent.

Doncs pot parèixer que no, però per a desgràcia dels #AlaSiciliana sí renaix, molt a poc a poc sí, no sense contradiccions, no sense la responsabilitat d'anar polint els passos. Totes i tots podríem dir que tirem a faltar de menys alguna cosa, igualment que podrem dir que veiem els avanços en altres qüestions.

Principalment, la veritable actualitat política del país no apareix enlloc, el problema que tenim com a país és que no ens reconeixem com tal, tenim encrostada la formula pepera del regionalisme destructor, no vull oblidar que els darrers "governs" "autonòmics" la principal política interna fou l'autodestrucció.

Divendres, 06 Maig 2016 13:11

Debat a Gandia sobre el dret a decidir

El 26 d'abril, Toni Infante i jo mateix anàrem a Gandia. Ens esperava a l'estació de tren, Vicent Cremades que ens havia invitat a participar com a espectadors a una taula redona sobre el dret a decidir a la Fundació Casal Jaume I la Safor-Valldigna, engripat com estava Vicent només ens va acompanyar al Casal, presentant-nos a Vicent Rosselló i els participants en la taula redona i se'n va anar a gitar-se; allà després de visitar la reforma del Bar Fusta apujàrem al saló Jaume I, envoltats de fotografies de gent d'aquestes comarques centrals, com, entre d'altres, Gonçal Castelló, Francesc Ferrer Pastor, Joan Climent, Joan Pellicer, Rafael Mansanet...

Divendres, 06 Maig 2016 11:32

Llengua viva

Que la nostra llengua sempre ha estat perseguida i ignorada pels estaments i que aquesta persecució va dur als mateixos parlants a un desprestigi  i abandó total pels usuaris , es cosa sabuda encara que no prou.  Aquesta persecució o desprestigi es va dur a terme per igual al País Valencià, al Principat o a les Illes, sobretot per les classes mes benestants que consideraven la llengua  com a “cosa de pagesos”  i de “pueblerinos”.

Va ser en la Transició quan la nostra llengua va eixir amb força del gueto on l’havien posat el dictador i els seus acòlits provincials, l’Església , la burgesia i l’exèrcit  . cenyim-nos al País Valencià, sobretot perquè es la realitat que coneixem, el poble, i d’una manera particular a les comarques, des dels Ports a la Marina i des de la Vall d’Albaida a la Costera, la Safor o el Maestrat, el Camp de Túria, l’Horta o la Plana, la majoria de la gent mai no havia abandonat el valencià, que això sí, quedava circumscrit a la llar, i al carrer i a les relacions del veïnat  I també va ser reivindicada pels grups més sensibilitzats amb la nostra cultura, com els joves universitaris o Lo Rat Penat . No així a València on el Castellà esdevingué majoritari. 

Cada any es fa més evident la propensió cap a la decadència del tradicional concepte de l'Estat-Nació, amb les diferents pressions centrífugues que, al costat dels diversos obstacles constitucionals, aposten per la secessió de territoris.

Un error de partida al dia de hui, a causa essencialment de l'enorme quantitat de debats que literalment ens inunden cada dia duts a terme per presumptes experts improvisats de Dret Internacional i d'Integració Europea sobre qüestions jurídiques i polítiques relatives a la secessió en altres estats, és confondre el Principi d'autodeterminació dels pobles, reconegut a la Carta de les Nacions Unides i en els Pactes Internacionals sobre els Drets Polítics i Civils i sobre els Drets Econòmics, Culturals i Socials del 1966, amb la secessió de parts d'un Estat per les més complexes i heterogènies raons de cadascuna d'aquestes.

Et convoquem a la reunió de Constitució de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública d'Elx, Santa Pola i Crevillent.

DIA: dijous 5 de maig
HORA: 18:00
LLOC: Acpv-Casal Jaume I d'Elx

Pàgina 1 de 23