Dilluns, 13 Gener 2020 16:07

Rearmem-nos de cultura. Barnasants a Bellreguard

Escrit per Juanjo Giner

A Bellreguard es va viure intensament l'activisme cultural dels últims anys del franquisme i la posterior restauració borbònica, un període d'efervescència social on el vell món no acabava de morir i el nou no acabava de nàixer. Les classes clandestines de valencià, el teatre reivindicatiu a la parròquia, el cineclub o els Aplecs eren expressions transgressores d'una colla de bellreguardins i bellreguardines que estimaven la cultura popular i la utilitzaven per transformar la societat i trencar amb el franquisme. Cada acció tenia la seua funció de ruptura amb les imposicions del sistema, per mitjà de la consciència i la reflexió, de la praxis que emanava de la cultura popular es caminava cap a la desitjada democràcia després de 40 anys de dictadura feixista.

Concretament els Aplecs van suposar un espai de participació col·lectiva per reivindicar unes festes populars front a les festes patronals marcades pel nacionalcatolicisme que es realitzaven al poble. Les il·lusions, alegria i espenta d'un grapat de gent va fer possible que Bellreguard decidira construir la primera Casa de la Cultura de la Safor, per on van passar companyies de teatre punteres, grups musicals avantguardistes i diferents expressions culturals que convertiren a Bellreguard en tot un referent cultural a la Safor i al País Valencià.

Encetem la segona dècada del segle XXI amb l'aprenentatge que ens van deixar, entenent la cultura com una eina de transformació social amb un gran potencial revolucionari, entenent la cultura com un fil roig per teixir les complicitats i aliances necessàries en la vertebració dels territoris que compartim una mateixa llengua. En aquest sentit, tenim el goig d'anunciar que formem part del projecte cultural en xarxa BarnaSants, un projecte d'activisme cultural que compleix 25 anys, tot un quart de segle disparant cançó d'autor amb el kalàixnikov cultural amb l'objectiu de construir col·lectivament una societat més lliure. Formant part activa del projecte BarnaSants, a Bellreguard seguim construint trinxeres d'idees que, com deia José Martí, valen més que les trinxeres de pedres per frenar la intolerància.

Ens sumem des de la singularitat del País Valencià, des de l'arrelament al poble i la comarca. Des d'un poble engrescat i engrescador, amb una especial sensibilitat social, que tornarà a gaudir de Quico Pi de la Serra en un concert especial que ens farà connectar lluites passades, presents i futures. Un Quico que ens va acompanyar fa més de 40 anys en el primer Aplec i que actuarà en la Casa de la Cultura de Bellreguard, construïda gràcies a aquell impuls i escalf de concerts com el de Pi de la Serra i tants altres. El fil roig de la història torna a portar-lo a Bellreguard.

Quico Pi de la Serra és pura dinamita musical, una explosió cultural i reivindicativa necessària més que mai a la nostra comarca. Tornen temps convulsos on l'auge de l'extrema dreta i del feixisme l'hem de combatre des de la trinxera cultural i popular, parafrasejant a Quico Pi de la Serra, no permetrem que «els fills de puta no ens deixen veure el sol», a Bellreguard volem que el sol guanye la batalla a la foscor.

Quico serà el tir d'eixida d'un projecte que ha vingut per a quedar-se, un projecte cultural de transformació social que ens portarà un total de 3 concerts aquest any i que anirà creixent amb el temps. Els concerts sempre aniran relacionats amb qüestions de País, comarca i poble per fer-nos reflexionar, participar i ser protagonistes de les reivindicacions del nostre poble.

Com afirmava Montserrat Roig, la cultura és l'opció política més revolucionària a llarg termini. Bellreguard va ser un poble revolucionari en anys de canvi, necessitem tornar a ser les revolucionàries de la cultura per això ens sumem al projecte BarnaSants des de la responsabilitat de la intel·ligència i l'optimisme de la voluntat.

Article publicat en Levante-EMV

Joomla templates by a4joomla