Diumenge, 22 Març 2020 10:37

Negligents

Escrit per Bonaventura Casanova
Negligents Gobierno de España

Tots podem errar, està en la condició humana, actuem i sovint ho fem amb poques dades, en escenaris complexos per als quals encara no hi ha protocols ni algoritmes, en aquest escenari errar és freqüent. Però una cosa és errar i altra és negligir. Negligir es defineix com la falta de la deguda cura o diligència, i com a resultat una conducta negligent sol conduir a un dany al proïsme o a un tercer. A més a més la conducta negligent comporta sempre una sentència condemnatòria en l'ordre jurídic. L'actitud del Govern espanyol ha sigut tot menys un error, i no ha sigut un error perquè les dades hi eren, estaven a l'abast de tothom, no les repetiré perquè tots ja les coneixem, amb les mateixes dades, setmanes abans en altres llocs es van posar diverses mesures amb més o menys encert, sempre els pioners ho poden errar més, però tots vam veure com a Corea del Sud o la Xina, mesures que semblaven estrafolàries van finalment donant fruit, i veiem espantats com a la culta i moderna Itàlia se'ls disparaven els casos, fins a fer insuportable mirar les notícies que venien del bonic país llatí, però també feren el que devien fer, tard però ho feren. Finalment arribà el problema a Espanya, i amb les dades ja conegudes del que havia passat i del que s'havia de fer, per a sorpresa de tothom, no ho feren, amb les dades que tots teníem ningú podia entendre, encara avui no s'entén perquè no es va tancar Madrid, Gasteiz-Vitòria i La Rioja.

Encara avui no s'entén perquè no hi ha tests per al diagnòstic. Hem de recordar que el primer cas va ser el 13 de febrer? Encara avui no s'entén perquè hi ha manca de tot material als hospitals per protegir els que cínicament anomenen herois, els mateixos que els envien sense cap protecció a la trinxera. Encara avui no s'entén perquè no es permet que es faça una gestió del problema arrelada al territori. Encara avui no s'entén que hi haja un sol equip “d'experts”.

Fruit d'aquestes decisions polítiques, perquè dubte molt que els tècnics hagen aconsellat aquestes línies d'actuació, estem on estem. I ho dubte perquè avui mateix sentia una representat de Salut Pública del País Valencià que deia que no s'anaven a fer tests diagnòstics als casos lleus, i que als 15 dies se'ls donaria l'alta sense cap test, i al mateix temps, al mateix temps, ni una hora després, al mateix temps en altra carena llegia, que els tests diagnòstics dels casos lleus es faran en 48 hores. Aquest és un exemple del que està passant realment, perquè no crec que un expert recomane que es done d'alta un pacient als 14 dies sabent com ara sabem que poden contagiar fins 15 dies després i a més a més recaure. Aquestes contradiccions no són pròpies d'un expert, són massa burdes i estúpides. De la mateixa manera que no es pot dir que en 15 dies açò estarà controlat, de cap manera, ens enfrontem a dos mesos de quarantena, anant tot bé, i a molts mesos de vigilància epidemiològica.

No s'entén com s'està gestionant la crisi si ho intentes explicar des d’un punt de vista científic, perquè des d'aquest vessant és inexplicable. Des d'on ho hem de mirar per a entendre aquest despropòsit? Primer hem d'entendre que estan aplicant la teoria del caos de Naomi Klein per a la reconstrucció del seu Estat des de la generació del caos. No és un fet aïllat, el capitalisme ho fa sovint. La gestió de situacions naturalment caòtiques o provocades duu a reconstruccions que trenquen les comunitats establertes i l'ordre social que hom coneixia. En segon lloc, i ja en un sentit de pura supervivència estan evitant que se'ls condemne per negligents, i això passa per fer còmplices de la seva acció a totes les forces polítiques que puguen, és a dir “laminar” l'oposició, ja ho han fet amb PODEM, que en són còmplices directes, en formar part del govern de la Nació, ara es tracta d'aconseguir el vistiplau de les dretes, i ja ho estan fent. Els aplaudiments a les mesures d'alarma per part de Vox i PP són més que preocupants. I així es tanca el cercle: reconstrucció espanyola, unitat d'Espanya, absència de responsabilitat de les elits espanyoles.

Publicat en Nosaltres la Veu