Imprimir aquesta pàgina
Dissabte, 28 Març 2020 13:23

CORONACRISI. Esperant el 28 de març

Escrit per Bonaventura Casanova
CORONACRISI. Esperant el 28 de març Prensa Latina

Crec que com tothom, segueix dia a dia  la CORONACRISI, i cada vegada sembla més clara l'estratègia que ha seguit el govern espanyol per afrontar aquesta. Segons els experts hi havien dues formes d’afrontar la crisi, una era temperar l’impacte inicial del contagi i prolongar en el tems l’aparició de casos, allò que ens han dit d’aplanar la corba, sembla que aquest afrontament dóna a una més llarga durada de la crisi, i per tant un ressentiment major de l'economia; altra forma és no evitar el contagi, deixar que hi haja un esclat i com a conseqüència un augment brutal dels casos, però també un important i ràpid descens, amb un acurtament de la crisi i un menor impacte econòmic.

El govern espanyol s’ha decidit per aquest últim escenari, i ara estem en el moment culminant on s’ha de veure si l’aposta ha sigut un èxit a un fracàs absolut. Intentaré explicar els fets que hem duen a considerar què ha estat aquesta estratègia. Primer i el que és més greu; la mortalitat, analitzem-la, avui 25 de març és del 7%, gairebé el doble que la mitja mundial, i molt per sobre de l’esperable que és del 0,2%. Bo, fins ara la política ha sigut no fer-ne test, però a partir d’avui se’n van a fer de forma massiva, per què?. Per disminuir el percentatge de morts i començar a vendre la idea de la gestió correcta de la crisi, ara faran milers de test i baixarà la mortalitat a un 1-2%, car hom calcula que hi han ja mig milió d’espanyols infectats. A la vegada se’n va a tractar de forma massiva les formes de gravetat moderar amb tractament biològics avançats, amb la qual cosa el guariment serà alt, ràpid i a nivell comunicatiu un èxit. Si aquesta estratègia estava encertada, la crisi econòmica serà de curta durada.

Avui 25 de març, el responsable tècnic del govern ha dit que considera que ja estem al pic de la epidèmia, o potser ja baixant, crec que no, però aquest pic ho assolirem el 28. Aquest és un càlcul senzill, que té a veure en el moment de l’inici del confinament el 15 de març, just 6 dies després de la confirmació el 9 de març de l’esclat a Madrid, i l'escampada per tot arreu de la infecció, durant eixos 6 dies en que les escoles madrilenyes van estar tancades i la gent anant amunt i avall es va permetre la disseminació de la infecció, fent els contes: 6 dies de contagi i 14 dies d’aparició de símptomes, el 28 serà el dia clau, a partir d’eixe moment veurem si l'estratègia ha sigut una genialitat o un desastre.

És cert que aquesta estratègia tindrà els seus costos; exposició dels professionals, morts potser innecessàries. Costos que seran assumits si com esperen, 14 dies després del 28, és a dir, cap 11 d’abril, deixen d’aparèixer nous casos, o són molt escassos, i comencen a buidar-se les UCI, a finals d’abril podria estar la situació controlada, en temes de prestació de serveis de suport vital. I per tant al maig, de mica en mica es podria recuperar l’activitat econòmica, encara amb la població controlada, i a finals de mig la crisi superada.

Així doncs si al final de maig es pot anunciar que la CORONACRISI a finalitzat, amb una durada de 80 dies, amb una mortalitat de menys del 2%, i l'economia reactivant-se. Haurà sigut un èxit per al govern, i per al conjunt de la societat. És una aposta arriscada. Perquè si surt malament, llavors hem begut oli, i no hi haurà forma de controlar el monstre durant molt temps.

Aquestes ratlles que volen ser optimistes, contradiuen allò que va dir Goethe: “Els malentesos i la negligència creen més confusió en el món que l’engany i la maldat. En tot cas, aquests dos últims són molt menys freqüents”.

Espere de debò i pel bé de tots que aquesta especulació, subjecta a comprovació en els propers 2 dies, s’acompleixi i el govern l’hagi encertada, amb errors, però globalment encertada. Tot i que ho dubte.

Bonaventura Casanova, Decidim

Articles relacionats (per etiqueta)