Diumenge, 10 Maig 2020 13:13

Tenim dret a decidir-ho tot

Escrit per Antoni Infante

Ahir, es va produir un gran desconcert arran de la decisió del govern espanyol de no permetre que la totalitat del País Valencià puguem passar el dilluns a la fase 1, i la contundent reacció de la Generalitat.

Acostumats com estem a les misèries diàries de la política a vegades se'ns oblida que la política també té la funció de gestionar de la vida col·lectiva. Així, de la política a més de lluites partidàries, podem dir que és economia concentrada, que és sanitat concentrada o que les decisions polítiques condicionen la nostra forma d'alimentar-nos o de reproduir-nos.

Per això la decisió del govern espanyol, a més d'analitzar-la des del punt de vista dels criteris sanitaris o econòmics, cal fer-ho sobretot des del punt de vista de la seua decisió política d'aprofitar la crisi del coronavirus com a una eina per a recentralitzar les decisions a favor de l'estat i en contra del nostre i d'altres autogoverns.

La reacció contundent de la Generalitat per contra, respon al cansament produït pel fet de no poder decidir en les qüestions realment importants. Ja sabem totes i tots que estem infrafinançats, obligats a endeutar-nos i espoliats. I això ens impedeix gestionar la vida en molts aspectes importants i la Generalitat, més enllà del color polític de cada moment, es veu obligada simplement a administrar el que ens deixen.

Ara, en un exercici arbitrari, autoritari i centralista el govern espanyol, ens diu que tampoc, que només hem de fer el que ells determinen, estiga bé o malament.

I ni podem ni devem consentir-ho. No es tracta d'uns partits o d'altres. Ni de criteris sanitaris com hem pogut comprovar en altres decisions. En tot cas, eixos criteris i en aquesta decisió juguen un paper secundari.

No es tracta del govern del Botànic o de l'oposició democràtica digna d’eixe nom, del sindicalisme o de la societat civil organitzada. Es tracta de decidir si els 5 milions de valencianes i valencians tenim dret a decidir sobre les qüestions importants que ens afecten o hem de continuar actuant com un poble menor d'edat.

Com a poble valencià, TENIM DRET A DECIDIR-HO TOT, per a poder decidir a favor dels interessos de la majoria social. I és un dret que hem de poder exercir ara.

Publicat en Nosaltres la Veu