Dilluns, 05 Setembre 2022 10:44

Va de bo

Escrit per David Casanova

Comença setembre, acaben les vacances i iniciem el curs polític, un curs que es preveu serà fascinant i ple de sorpreses, espere que positives, és clar. Encarem els darrers mesos abans d'unes eleccions decisives per la continuïtat de les polítiques d'esquerra per al conjunt del poble valencià.

Aquesta no serà una campanya electoral més després de veure i comprovar com la dreta i l'extrema dreta han judicialitzat la política valenciana, en molts casos, a base de mentides i manipulacions, amb la tebiesa d'una justícia al servei dels interessos d'una minoria privilegiada, que poc té a veure amb el conjunt de la societat, eixa àmplia majoria de classe treballadora, i uns mitjans de comunicació, que com a empreses privades que són, estan més preocupats en quadrar les balances econòmiques, que en transmetre una informació seriosa i real. En aquestes dues legislatures de govern del Botànic, són molt visibles totes les polítiques que s'han fet per situar les persones al centre de l'acció política. Polítiques inclusives, serveis, dependència, educació o transició energètica i ecològica, han estat els pilars ideològics en construcció per millorar una societat marcada per les nefastes polítiques del PP al llarg de massa anys. Hem fet moltes coses i crec que podem sentir-nos orgulloses de la feina feta, però com he dit en altres ocasions, hem de ser autocrítics i acceptar que no hem assolit alguns dels objectius marcats que una part de la societat reclamava.

L'infrafinançament injust i l'espoli, la llengua als espais públics, la reciprocitat dels mitjans de comunicació o la tanca electoral del 5%, són algunes de les claus per a la legislatura vinent que s'han d'obtenir des de l'organització política que situa la vida, les persones i el poble valencià al centre de la nostra acció política. Des de l'ecologisme, el feminisme i el valencianisme per atényer la finalitat conjunta que ens facilite realitzar totes aquestes fites.

L'infrafinançament ens afecta de manera molt negativa en el dia a dia d'un país, cada vegada més conscienciat en reclamar allò que ens mereixem, l'orgull de ser i sentir-nos valencians i valencianes. És per tot açò, que una de les principals i més importants reivindicacions de Compromís, com a partit valencianista que treballa per les persones, no pot ser una altra que reclamar a l'Estat allò que és nostre mitjançant un nou sistema de finançament, la condonació del deute, l'avaluació de l'infrafinançament històric i la fi del dèficit fiscal.

Per a poder construir un futur democràtic hem de saber què ha passat i quant ha suposat la manca de finançament al País Valencià. Ja no sols per a reclamar a l'Estat, sinó per saber i demostrar que podríem estar en unes altres condicions de les que estem. Per a donar arguments i orgull al nostre poble. Hem estat capaços d'assegurar la vida, què seríem capaços de fer en les nostres polítiques revertint aquesta situació?

La idiosincràsia del nostre poble, la manera de ser i de fer, amb les nostres tradicions i la nostra llengua, ens ha d'assegurar que el poble valencià sempre tinga veu pròpia davant de qualsevol escenari polític que es puga donar. Hem de garantir poder qüestionar des del punt de vista del seu representat, quina és la política a aportar per part de l'Estat. No presentem el debat de manera dicotòmica, ens cal debatre molt, xafar els carrers i les places del nostre país per escoltar els problemes reals de la gent.

En els vuit anys que Compromís ha format part del govern de la Generalitat, ha apostat de manera clara i incisa per les persones, i per no deixar ningú/a enrere. Però a partir del mes de maig s'obrirà un nou horitzó al davant, nous temps amb unes noves complexitats, on serà més important que mai apostar per la pluralitat, la convivència i la diversitat, on caldrà centrar la nostra acció a aportar solucions al conjunt de la classe treballadora amb uns principis verds, feministes, igualitaris, democràtics i valencianistes.

Construïm les eines necessàries per a empoderar-nos, i d'aquesta manera poder decidir en el nostre territori que no volem fons especuladors: ni línies de molt alta tensió que travessen les nostres comarques ni megaplantes fotovoltaiques. Decidir sobre el nostre patrimoni i exigir el retorn de la Dama d'Elx.

Fa uns mesos ho vaig dir, així i tot, ho torne a repetir: com a principal partit representatiu del valencianisme polític, trobe que és rellevant recordar qui som. Usem eixe valencianisme i fem-lo valdre, ja que venen nous horitzons farcits d'esperança.

Davant un PSPV venut totalment als interessos de Madrid i un PP que pactarà amb els feixistes en cas de necessitar-ho, Compromís serà decisiu per continuar construint el País Valencià que volem.